Studenter som sparar pengar

GP har en artikel där de intervjuar en student som sparar till en miljon. Superbra, och bra att prata ekonomi redan när man är student. Men sist i artikeln kommer budgeten och för någon som jag som i det närmaste religiöst predikar vettig ekonomi sätter morgonkaffet i halsen när jag ser budgetposterna.

Studenten ifråga har ett extrajobb, och det må så vara att man vill spendera mer pengar på sånt man inte behöver då, men det vore roligt att höra er läsares tankar och funderingar när ni begrundar följande:

Mat i budgeten är 2300 spänn. För en person. Borde gå att få ner, men OK, mat är ändå grundläggande och viktigt.

Dock, därtill kommer hämtmat för 350 spänn. Inte nog med det, lägg till en budgetpost på 700 för att äta på restaurang. 400 på bolaget och studentpub för 800 tillkommer.

Totalt för hämtmat och sprit och allmän dekadens är alltså 2 250. Lika mycket som matkontot.

Jag fattar att man under studenttiden vill leva lite extra och koppla av. Men hur många besök till puben och restaurangen behöver man under en månad? Och hämtmat borde gå fetbort.

Nu tar inte den här budgeten slut där. Streamingtjänster på 198 spänn är alltså Netflix och Spotify. Kanske man kan unna sig, men inte nödvändigt. Inte heller ett icloud-konto på 29 spänn. Gymkort på 275 kronor behövs absolut inte, det går väldigt bra att träna kondition och styrka utomhus till betydligt lägre kostnad (nästan noll, träningskläder behövs trots allt).

Det finns också ännu ett konto på 750 spänn som är rena nöjen. Biobesök och andra aktiviteter är det. Visserligen är det dyrt att gå på bio, men för 750 spänn får du i runda slängar tre biljetter för plus lite biogodis.

Klädkontot ligger på 600 pengar och det låter högt för att vara under studenttiden. Sedan har den här studenten också ett bra sparande på börsen och buffertsparande, plus sparande till ett skojkonto.

I grund och botten får förstås alla göra vad de vill med sina pengar, men det finns en sak som skiner igenom i den här studentens ekonomiplanering. Man måste ha roligt. Helst hela tiden. Ingenstans nämns bibliotek som ett alternativ, eller vandringar i skogen. Båda är gratis.

Vad har du för tankar?