Spara pengar med rätt teknik

Även om jag nyligen skrev ett inlägg om att jag tror att mänskligheten kan förgöras av den teknik vi skapar så är jag samtidigt övertygad om att vi med rätt teknik kan göra mycket gott för mänskligheten. Problemet är sällan tekniken, det är tillämpningarna som ofta blir fel med idioter bakom spakarna. Bra exempel på detta är kärnkraft (energi vs massförstörelse), krut (fyrverkeri vs bomber) och datorspel (nöje vs orörliga ungdomar). Det finns gott om andra exempel, men det är inte vad jag tänkte behandla den här gången.

Istället tänkte jag ge mig på att utforska de områden där jag sparar pengar med hjälp av teknik. Ett av de enklaste exemplen återfinns i prisjämförelsetjänster. Du kan utan större ansträngning med hjälp av en webbläsare hitta vilken e-handlare som har det lägsta priset av den tjänst eller var du just nu letar efter. Glöm dock inte en av de grundläggande principer vi som strävar efter ekonomiskt oberoende lever efter; det är bättre att inte köpa alls. Men måste du nu köpa något så använd en tjänst för prisjämförelser.

Utöver sådana smarta webbtjänster finns det mycket tekniken kan göra för dig. Här är en relativt lång lista och du får gärna komma med fler tips.

Kaffebryggare

Om du inte redan har en kaffebryggare så skaffa en. Den behöver inte vara dyr, men den kommer att bespara dig massor om du redan dricker kaffe. Klassiskt tips, sluta helt enkelt köpa kaffe på stan.

Smarta lampor

De kostar lite att driva, men du kan detaljstyra hur lamporna i ditt hus styrs. Lever du i en etta är det här kanske ingenting för dig, men om du har fem rum och mer så är det definitivt värt att se över. Tänk också på att du kan styra andra eldrivna apparater. Tittar du aldrig på TV senare än midnatt så sätt antingen en timer eller en smart strömbrytare för att ha TV-n avstängd på nätterna – utan att du ska behöva komma ihåg att dra ur sladden varje kväll.

Laddbara batterier

De flesta nya prylar går att ladda upp, men om du har prylar som behöver gamla hederliga batterier, skaffa dig ett par laddbara. De kanske inte håller lika länge innan du behöver ladda, och de är dyrare i inköp, men de kommer garanterat ge dig en lägre kostnad. Engångsbatterier är jämförelsevis svindyra.

Solceller

Ett utmärkt sätt att spara in på elkostnaden. Även om investeringen kostar och det tar ett decennium innan du fått igen din investering så varar de i över två decennier. Varje sparad krona är i det här fallet definitivt en tjänad krona om du kan skicka in överskottet till elnätet. Du får förutom ersättning från skatteverket för egenproducerad el.

Jobba hemifrån

Kanske det tips i den här listan som du sparar mest pengar på. Kan du jobba hemifrån sparar du framför allt pengar på resor, men också mat, kaffe, kläder och eventuellt försäkringar. Dessutom kan du använda den sparade tiden till annat. Som att tjäna ännu mer pengar.

Skaffa stenkoll

Tekniken kan hjälpa dig att skaffa stenkoll på dina kostnader. Det finns gott om appar som hjälper dig att få koll på dina kostnader, men också smarta lösningar som Greenely som ger dig tillgång till data om din elförbrukning. Det finns fler varianter på det här, men tänk på att använda tekniken där det går för att ge dig kontroll. Om du inte mäter och sammanställer har du ingen kontroll.

Utnyttja delningsekonomin

Genom smarta tjänster på nätet går det att hyra eller rentav låna prylar du bara behöver en gång. Det finns också gott om smarta tjänster för att köpa begagnat. Varför ska alla äga en pryl av allt? Swinga och Grannsaker är två bra sådana tjänster.