Är aktier som knark?

Aftonbladet, denna källa till oändlig kunskap, har en artikel med en ung man som tjänat pengar på börsen och sedan förlorat allt. När han hade som mest action på börsen var det som att knarka. Det kan det säkert vara, om man gör på det sätt som han gjorde.

Nota bene – jag länkar av princip aldrig till Aftonbladet, så vill ni läsa artikeln får ni leta upp den.

Problemet är dock inte ynglingens hantering av mycket stålar snabbt på börsen. Problemet är att Aftonbladet som vanligt framhäver endast en sida av något, vad det än må vara. I det här fallet framhäver de börsen som ett problem. De ställer aldrig eller belyser det faktum att folk som blir rika på börsen i de allra flesta fall ägnar decennier åt det.

Unga människor som försöker sig på att tjäna snabba pengar på börsen kanske kan lyckas, men med fel mentalitet från start går det förr eller senare åt helvete. Precis som med poker, knark, alkohol, casinon och så vidare. För fan, man kan bli beroende av plastikoperationer.

Hälften av den här artikeln borde ha ägnats åt eget ansvar såväl som hur borde man hantera börsen. Vill man tjäna pengar på börsen så finns det flera sätt. Ju mer risk desto högre och snabbare avkastning. Det kan man få genom att bli kompis med grabbarna som ränner runt med maskingevär också. Lägre risk ger lägre avkastning men är säkrare och tar längre tid.

Konsekvensen av Aftonbladets artiklar är att de fostrar idioti istället för att gå på djupet. Är jag förvånad? Nej, absolut inte. Jag är dock förvånad över att jag, trots mina egna löften till mig själv, fortfarande går in och läser skiten.

2 Comments

  1. Jag kan sakligt rekommendera att läsa expressen istället för aftonbladet. Expressen är mer högerlutande och har inte lika mycket sensationsjournalistik som aftonbladet. De har ofta bra kolumnister och debattartiklar. Har faktiskt inte varit inne på aftonbladets sida på flera år och saknar det inte ett dugg, så ovan artikel tänker jag inte leta upp men jag kan föreställa mig hur den ser ut.

    Skulle dock vilja invända mot den allmänna idén att de flesta som blir rika på börsen blir det genom decennier av “slit”. Bara i min egen umgängeskrets har jag två personer som blev mångmiljonärer (i dollar) inom loppet av ett eller två år på en enstaka investering (kryptovaluta i ena fallet och Tesla i andra fallet). Men jag känner INGEN som blivit rik (20+ miljoner i kapital) på att ha investerat försiktigt under 20+ år. Kan iof bero på min ålder (under 40) men ändå… Känner inte heller någon som “förlorat allt”. Utan de allra flesta är som mig, dvs försiktiga medelmåttor som står och stampar, alternativt långsamt tragglar framåt. Kontentan av empirisk observation blir iaf för min del att ska man bli rik innan pensionsåldern så måste man våga satsa allt på ett kort. Och det är det bara ett fåtal personer som vågar, tyvärr är jag själv ej någon av dem.

    • Tack, det är ett riktigt bra tips. Jag lämnar Aftonbladet helt nu och går över till Expressen.

      Du satte också fingret på något jag inte tänkt på. Det är lite som med poker, de bästa pokerspelarna har någon gång blivit helt bankrutt. Man skulle ju kunna gå en medelväg och dela upp sin portfölj. Det där måste jag gräva lite mer i och fundera. Tack!

Comments are closed.