Grilla är livet

grilla

Det är något speciellt med att grilla. Öppen eld, sprakandet från veden eller kolen, frisk luft, starka dofter från det man grillar. Att stå utomhus året runt med grillen tänd är en livsstil, och jag vill gärna hävda att det inte blir bättre än så.

Grillen är visserligen en relativt ny uppfinning. Mänskligheten har ägnat sig åt att “grilla” kött över öppen eld i flera hundratusen år, och förutom att det var ett sätt att göra maten säkrare att äta gav elden förstås värme. Men just tack vare att vi har ägnat oss åt att grilla så länge finns det väldigt djupt rotat i våra gener. Det är något väldigt betryggande med att stå vid öppen eld och tillaga kött, fisk, grönsaker eller vad du nu gillar att äta.

Grillar du med grillkol eller briketter blir det en relativt hög kostnad per måltid, men använder du istället ved får du bara kostnaden av vad veden har kostat dig. Förhoppningsvis ingenting.

Dock är det många som sällan använder sig av ved. Jag använder gärna lite björkved, även om jag för det mesta grundar med en bädd av kol och/eller briketter. Björkveden ger smak, inte minst vad det gäller en helgrillad karré.

Samtidigt är grillandet ett av de områden du ska ägna dig åt vad det gäller livskvalité. Det går utmärkt att grilla året runt. Det enda väder som är något större problem är blåst. Men att stå utomhus en blöt februarikväll är fantastiskt, och grillvanten får en helt annan innebörd.

2 Comments

    • Gött att höra! Vintergrill slår ibland sommargrill. Stjärnklar kväll, iskallt, bara doften av grill (och kanske en rökig whisky) är oslagbart.

Comments are closed.