Stål och vapen

En gammal sanning jag ofta predikat är att man behöver inte vara geni för att förstå börsen, det räcker med att titta på nyheterna. I en kris som den vi ser nu stämmer den här gamla sanningen väldigt väl. Stål och vapen går bättre än mycket annat. Precis som sådant som alltid kommer att behövas även i krigstider, som mat och läkemedel.

Det tragiska är att mängder av människor dör och vapenindustrin går bra. På många sätt visar det varför mänskligheten med stor sannolikhet är dömd att dö ut. Vi kommer inte klara oss i längden eftersom vi aldrig lär oss. Trots tusentals år med möjligheter att överföra kunskaper mellan generationer bombar vi fortfarande sönder varandra.

Tror du att det bara gäller en galning med kärnvapen så kan du tänka om. Även om vi lever i en demokrati med fred så skjuter folk ihjäl varandra var och varannan dag i det här landet.

Förändringen kan bara ske med kunskap och insikter. Återigen visar det varför det är så viktigt med yttrandefrihet. Kunskap såväl som insikter och åsikter får inte censureras. Vi kanske kan lära oss någon gång och kanske finns det hopp, eller så får vi helt enkelt köpa SSAB, Boliden, SAAB och så vidare i hopp om att åtminstone tjäna pengar…

Hur bittert är inte det?