Klicka hem prylar billigt

Visst var det svårt att motstå rubriken? Klicka och få hem prylarna du vill ha billigt. Oemotståndligt ibland, eller hur?

Tyvärr är det sinnessjukt enkelt att klicka hem varenda tänkbar pryl. Pengarna det kostar är ju bara elektroniska siffror, du får knappt en känsla av att du behövt lämna ifrån dig något.

Men TÄNK OM! Du lämnar ifrån dig ditt liv i form av din tid. Varje timme du kämpat för att få ihop de där stålarna klickar du bort på några få ögonblick. Det kan kännas bra när du gör köpet och visst är det kul att få hem en ny, mjuk morgonrock som doftar nytt? Eller en säck med kvalitetsgrillkol eller ett par nya dansskor. Underbart enkelt, och du kan fylla varenda vrå med prylar och som en ren bonus får du förpackningsmaterial utav helvete att åka till återvinningsstationen med.

Blir du lyckligare?

Med all säkerhet inte. Det jag dock kan säga med största säkerhet är att du fastnar ännu mer i ekorrhjulet. De ändlösa mötena på kontoret kommer kännas ännu längre när avståndet till friheten ökar istället för att minska. Din själ äts upp av att det du egentligen vill inte är det du gör.

Så, med andra ord, ge tusan i att klicka hem allt möjligt. Håll hårt i pengarna, köp bara det du måste och nu vid jul finns det gott om julklappar som inte behöver kosta sjuka mängder pengar. I slutänden är det ändå din tid som dina barn/din partner/din familj/dina vänner egentligen vill ha av dig.

Till sist är det allas vårt heliga evangelium som hindrar oss från att stanna kvar i ekorrhjulet längre än nödvändigt – det vill säga låter du bli att handla sparar du 100% av kostnaden. Investerar du istället det belopp du hade tänkt att köpa för så får du snart en pengamaskin som ger dig pengarna du tänkt handla för. Det låter som ren magi, men det är det inte.

Problemet är dock att vi är känslostyrda varelser och vår hjärna har en inbyggd svårighet att säga nej till direkta belöningar och ja till långsiktiga. Det är det inbyggda beteendet du måste hacka, men det är allt annat än lätt.