Glöm inte känna dig tacksam

tacksam

Mycket är fel och fullständigt “fucked up” med den här världen. Vi har ett överflöd av mobbare som blivit överstepräster och diktatorer, vi har gott om folk som tror att de kan bete sig hur de vill, vi har ett FN som aldrig fungerat för att några ska ha veto, vi har en skenande överbefolkning som troligen kommer leda till fler katastrofer och ovanpå allt rejält med krigande.

Tyvärr fungerar vår hjärna med ett felaktigt fokus. Vi har en tendens att fokusera på det negativa. Se bara på nyhetsrapporteringen, eller på valfri grupp på facebook. Grupper av typen “Vi som bor i staden X” skulle lika gärna kunna heta “Vi som gnäller i staden X” – för det är precis vad det handlar om. Det gnälls en fruktansvärd massa på saker som hundar som går på fel sida på trottoaren eller prishöjningen av Spotify.

Just därför är det så viktigt att ha lite perspektiv och känna sig tacksam. Det finns forskning som visar att människor som har förmåga att känna sig tacksamma för vad de har också drabbas mindre av nedstämdhet och depression. Därmed inte sagt att vi inte ska uppmärksamma världens alla problem, men det är bra att vara tacksam. Pröva själv – skriv din tacksamhetslista.

Här är min för idag:

  • Jag är tacksam för min familj.
  • Jag är tacksam för att jag vaknade frisk och mår bra.
  • Jag är tacksam för att jag kan äta frukost i lugn och ro och dessutom arbeta hemma.
  • Jag är tacksam för mina vänner.
  • Jag är tacksam för mina hundar.
  • Jag är tacksam för att det är fred i vårt land.
  • Jag är tacksam för att det snart är vår.

Ni ser. Pröva och jag är rätt säker på att när du skrivit listan så kommer det kännas lite bättre, lite lättare. Livet är till för att levas, inte gnällas på.

Sedan kan vi be Putin, Erdogan och valfri idiot att dra åt helvete. Jag är tacksam för att jag lever i ett land med yttrandefrihet där vi kan göra just det.

2 Comments

Comments are closed.