Dina föreställningar håller dig fången

föreställningar
By Muhammad Mahdi Karim - Own work, GFDL 1.2

Under åren har jag diskuterat rörelsen mot frihet med alla möjliga människor och fascinerande nog finns det många som säger att de har svårt att se sig själva som helt fria, helt enkelt för att de inte vet vad de ska hitta på om de helt plötsligt fick äga sin tid till 100%.

Till att börja med är det sällan det sker helt plötsligt, om man inte ärver en risk moster eller vinner på hasardspel, men det är ändå helt klart en mängd människor som låter sig begränsas av sina föreställningar.

Eftersom det här är en blogg som handlar lika mycket om frihet måste jag givetvis göra allt jag kan för att hjälpa dig att punktera dina föreställningar. Eller snarare, rasera dem fullständigt. Det är nämligen bara dina föreställningar som begränsar dig och därmed också håller dig fången. Om du tror att du inte kan klara av 100% frihet så kan du inte heller göra det.

Det här har också att göra med vår uppväxt. En gång i tiden var du helt fri i sinnet. Kanske innan du började sätta ord på din omgivning och därmed etablerade en gräns i ditt medvetande. Men kanske är du en av alla som behållit din fantasi och inte har svårt att föreställa dig vad du skulle kunna göra med all tid du får om du är helt fri.

Jag ska ge dig några exempel på vad du kan ägna din tid åt och kickstarta din resa till mental frihet. Träna upp din kropp till din bästa fysiska nivå som är lämpligt där du är i livet just nu. Lära dig spanska, åka till Spanien och lära dig spela gitarr medan du sjunger Gypsy Kings samlade hits. Vandra 300 mil genom valfritt land, och varför inte välja Sverige. Börja jaga. Läs en bok i veckan. Starta en bokcirkel och läs två böcker i veckan. Lär dig crawla. Skaffa höns eller en biodling. Eller båda delar. Odla chilifrukter och anordna en lokal tävling där traktens bästa Texas Chili ska koras. Ägna ett par månader åt lokal välgörenhet där du står i soppkök eller samlar kläder/prylar till de som behöver dem bättre än dig och dina grannar. Bygg en redskapsbod. Bygg en egen tunna. Börja med enkel bergsbestigning och avsluta med att promenera upp för Kilimanjaro. Lär dig programmera och skriv koden till ett spel. Måla en tavla. Bjud in en familj i månaden som aldrig varit hemma hos er tidigare.

Det kanske räcker så som lite inspiration. Varför skulle du inte kunna ta dig till månen om det är det du önskar? Om du nu hade all tid tillgänglig kan du studera astrofysik och doktorera på det. Det tar några år, men när du är fri kan du göra just sådant. Samtidigt som du ser till att sköta om din kropp och säkerställa att din hälsa håller så länge det går.

Det finns dessutom en massa andra föreställningar du bär omkring på som hindrar dig att vara mentalt fri, även om de inte per se behöver handla om ditt liv som ekonomiskt oberoende. Kanske är du rädd för att hålla tal inför andra, kanske du inte tror att du kan hitta kärleken.

4 Comments

 1. Bra skrivet
  Jag själv är väl på kanten ska väl sluta kring april nästa år men framtid svårt att sia om.
  Att göra har jag då alltid som skogsägare, hundägare, gillar resor är just nu i koh chang kom från Japan och Tokyo igår resan min dotters önskemål.
  Sen har jag semester 30/12 till 6/3 firar nyaåret i Thailand och spelar golf i 2 månader sen fyller jag 53år i april som är tänkt som sista elektriker/brandman jobbdagen. vi får se vad som händer

  • Tack, detsamma. Bra tänkt med skog, hund och resor, det räcker gott och väl för att ha att göra. Golf är något jag har på listan över aktiviteter att komma igång med, oerhört tacksamt intresse att kombinera med resor. 🙂

 2. Jag tror det handlar mycket om vilken inställning man har till livet. Det förhållande man har till sin lediga tid när den är begränsad tror jag de flesta behåller även när de får mer tid, oftast vid pensioneringen. Är du nyfiken och upptäcker nya saker eller utvecklar något du redan tycker om att göra när du har trångt med tid fortsätter du att göra det när du får mer tid. Gör du inte det här och nu kommer du förmodligen inte att göra det sen heller. Tack för ett bra inlägg.

  • Tack själv för en bra kommentar. Tror du har helt rätt, man måste ha rätt inställning från början för att det ska bli lätt att klara av omställningen. Att vara nyfiken är en bra egenskap som man absolut bör odla vidare.

Comments are closed.