Så tjänar du mer pengar

mer pengar

Att spara och skära kostnader är viktigt, men ännu viktigare är att tjäna mer pengar. Du kan aldrig spara mer än 100% av din inkomst, även om det också i teorin är omöjligt då du måste leva. Men du kan fördubbla din inkomst och det finns mer än ett sätt.

Jag började skriva på det här inlägget för att strukturera mina tankar och dessutom se om jag kunde hitta några nya idéer. Internet är fullt med sidor som har idéer om hur man kan tjäna mer pengar, men många är rent oseriösa och en hel del är rena bedrägerier.

Det här inlägget ägnas därför åt seriösa alternativ, även om det finns några med hög osäkerhetsfaktor. Lotto, poker, vadslagning och annat är inte med eftersom de inte handlar om att tjäna mer pengar utan snarare är alternativ inkomstkällor som också kan vara förlustkällor.

Med det sagt så kör vi.

Tips nummer ett – Löneförhandla

Det kanske enklaste och mest uppenbara sättet att tjäna mer pengar är att löneförhandla. Har du en arbetsgivare som betalar dig en påse pengar varje månad för att utföra ett arbete bör du aldrig vara nöjd. Den minsta löneökning du ska nöja dig med varje år är vad inflationen är på. Det vill säga just nu cirka 2%. Det innebär dock inte en reell löneökning eftersom det enda du åstadkommer är att inte minska värdet på din lön.

Du kommer att stöta på problem, eftersom din arbetsgivares uppdrag är att hålla nere lönerna. På samma sätt som du vill hålla nere dina kostnader vill arbetsgivaren inte att lönerna ska öka. Se till att du vet ditt värde och gör allt du kan för att få minst ditt värde i lön och gärna lite till.

Lyckas du inte hos din nuvarande arbetsgivare så byt arbetsgivare.

Tips nummer två – Starta egen verksamhet

Antingen som deltidsverksamhet eller på heltid. Oavsett vilket är det genom att driva din egen verksamhet som du kan tjäna mer pengar. Har du en bra affärsidé kan det här vara det allra bästa sättet att tjäna mer pengar. Det betyder dock att riskerna är högre och du står själv för förlusterna.

Tips nummer tre – Börja blogga

Det går att se det här som en egen verksamhet också, men jag tyckte ändå att det här tipset står för sig själv. Bloggande kan generera en hel del pengar, men kom ihåg att de flesta bloggare tjänar inte som Blondinbella eller Pewdiepie. Bloggare kanske är ett förlegat uttryck, men det är precis samma innehåll bara andra kanaler. Naturligtvis tjänar du inte mer pengar bara genom att skriva eller lägga upp youtube-videos, du måste sälja reklam och det gör du inte om du inte gör dig själv tillgänglig. Tänk sälj hela tiden.

Tips nummer fyra – Sälj sådant du inte använder

Det här är inte särskilt svårt och sidor som Blocket eller Tradera har gjort det väldigt enkelt – ändå finns det mängder av garage och vindutrymmen som är fulla av prylar som går att sälja. Sälj allt du inte behöver och tänk att det är bättre att få lite betalt än att prylarna dammar bort.

Tips nummer fem – Hyr ut

Det är inte bara oanvända utrymmen i ditt hem du kan hyra ut, du kan rentav spekulera och ändå tjäna mer pengar. Köp en billig sommarstuga i ett relativt attraktivt område och lägg ut den på AirBnb. Det är fortfarande brist på hotell i Sverige.

Tips nummer sex – Investera

Det här är naturligtvis grunden i hela FIRE-rörelsen (jag gillar inte ordet egentligen, FIRE låter inte som något jag längtar efter) men intjänandet går långsammare. Alternativ till börsen är värt att undersöka, jag har tidigare tipsat om Lendify och Reinvest24, men det finns många fler alternativ. Flera inkomstströmmar gör att du sprider risken och får ett stadigare positivt kassaflöde.

Anledningen till att det här tipset kommer sist är också att du ska förstås investera varenda krona du tjänar extra, inte spendera på lyxbilar eller årgångsviner. Anledningen till att tjäna mer pengar är att snabba upp takten det tar dig att nå ekonomiskt oberoende.

Jobba varje dag på att tjäna mer pengar, investera dem och behåll fokus. Men glöm inte återhämtningen. Jag hade tänkt ta med ett tips till, att skaffa ytterligare en anställning – och det kan vara en möjlighet – men det kan också leda till att du blir fullständigt utbränd. Då har du ingen nytta av några pengar.