EU eller inte?

Jag ska börja med att säga att jag tycker det här är en väldigt svår fråga. Jag har själv pendlat väldigt mycket fram och tillbaka, och tidvis proklamerat starkt för att Sverige ska lämna EU på samma sätt som Storbritannien gjorde. Just nu är jag väldigt osäker på vad jag tycker – och vill väldigt gärna höra argument för och emot.

Om jag börjar med vad jag tycker är argument för att lämna EU så kan vi börja med att EU lägger sig i alldeles för många frågor som det aldrig var tänkt att EU skulle göra. Den så kallade subsidiaritetsprincipen gäller inte längre och det var länge sedan EU började frångå den principen. Den handlar i grund och botten om att beslut som är lokala ska fattas lokalt.

EU var dessutom tänkt att vara ett samarbete för fred och handel. Inte att bli ett överstatligt organ som lägger sig i allt från djurhållning (där svensk djurhållning är bättre än i princip alla andra EU-stater), miljöpolitik och jakt till energipolitik. För Sveriges del har det sällan blivit bättre, utan tvärtom. EU är i grunden ett socialistiskt experiment som gått över styr.

Dock, om EU håller sig till att underlätta frihandel och att jobba hårt för fred så har jag inga som helst problem med unionen. Handel skapar dessutom fred när alla får det bättre. Men saker som GDPR, direktivet om arbetstider, överlåtelsedirektivet och utstationeringsdirektivet är exempel på områden som jag enligt mitt enkla förmenande anser att EU ska skita i. Frihandel handlar bara om att underlätta handel, inte styra över hur länderna ska ha likabehandling eller inte.

Ett av de stora argumenten mot att lämna EU brukar vara att vi tappar den inre marknaden. Vilket är sant, men det hindrar inte bilaterala handelsavtal som vi har med en mängd andra länder runt om i världen. EU behöver Sverige mer än Sverige behöver EU.

Jag tycker dock att EU har lyckats skapa en stabiliserande kraft för fred, som dock inte hindrar konflikter utanför EU att ske. Men EU är en enande kraft för fred och det är just nu den största positiva effekten jag ser av EU.

I slutänden lutar jag dock mer åt SWEXIT, inte minst med tanke på att Sverige med all sannolikhet kommer gå med i NATO (som varit mer framgångsrikt än EU i att skapa fred). EU lägger sig i alldeles för många frågor och har dessutom blivit en gigantisk byråkratisk koloss.

En union jag hellre skulle se stärkt är den nordiska.

Vad tycker du?

8 Comments

  1. I mångt och mycket har vi samma åsikter. EU lägger sig i alldeles för mycket som de inte har med att göra. Jag anser att man ska kunna bedriva fri handel och ha ett gott samarbete utan att vara med i en union. Nu vet jag inte exakt hur det ser ut för Norge och Schweiz när det gäller handelsavtal m.m. men jag ser dem som något av förebilder.
    Visst hade det varit trevligt med tätare band med våra grannländer men man förstår att de inte ser på dysfunktionella Sverige med blida ögon så det kan vi nog bara drömma om.

    • Precis, Norge och Schweiz är väldigt bra exempel på att det går att klara sig utmärkt utan att vara med i en union.

  2. EU är i hög grad ett *kristdemokratiskt* projekt, drivet av framförallt politiker i Tyskland och Frankrike, med start i kol- och stålunionen. Det är inte ett socialistiskt projekt, och det domineras inte heller av vänsterkrafter i dag (S&P utgör omkring en tredjedel av EP sist jag kollade).

    Vad gäller “swexit” bör man titta på Storbritannien och utgå från att det skulle bli mycket sämre för Sverige. De har en mångdubbelt större ekonomi och marknad än oss. Vi är extremt exportberoende där vi främsta exportmarknad är Tyskland. Ta effekterna i UK och utgå från att det skulle bli värre för oss: högre arbetslöshet, lägre BNP-tillväxt, ökad fattigdom, minskad export.

    Dessutom: Drömmen om att UK skulle bli “fria” från EU har visat sig inte stämma. Handlar man med EU måste man följa en lång rad krav och standarder. Storbritannien har hamnat i den icke-avundsvärda positionen att behöva följa EU-regler, men har noll inflytande att påverka deras utformning.

    På “uppsidan” av Swexit finns, potentiellt, att vi kan öka vårt självbestämmande över vissa enstaka frågor (exempelvis jakt och skogsbruk). Men med det som ligger i vågskålen landar jag entydigt i att swexit skulle vara en mycket dålig idé.

    Är däremot en stark vän av ökat nordiskt samarbete, men man måste inte välja mellan det och EU.

    • När jag säger socialistiskt projekt så menar jag inte att alla partier som dominerar EU är per se socialdemokrater. Ta Tyska CDU som exempel och du har mängder av socialistiska idéer i ett och samma parti, trots att de hävdar att de är konservativa och borgerliga. CDU är en av anledningarna till att EU’s flyktingpolitik i det närmaste havererat och att man av nöd och hävd behövt stärka upp asylpolitiken. CDU driver agendan för EU till stor del, tillsammans med flera andra “konservativa” partier. Överstatligheten är en hörnsten i varje kommunistisk / socialistisk ideologi och den kan du se överallt i EU. Skit samma vad de kallar sig, principerna står fast. De lägger sig i människors självbestämmande till väldigt stor del. Tror du mig inte så ta en titt på chat control (drivet av über-sossen Ylva Johansson). Handen på hjärtat, vill du ha den sortens kontroll över medborgarna? Kommunistiska länder brukar vara väldigt bra på att vilja kontrollera sina medborgare.

      UK är inget bra exempel på en bra exit. De leds också av idealister som är på väg att driva Storbritannien mot ruinens brant. Återigen så behöver EU de starka ekonomierna (och trots allt hamnar Sverige i den fållan tack vare våra fantastiska företag) mycket mer än vad starka ekonomier behöver EU.

      • Jag vet att du ser socialister lite var stans, så vi kan nog lämna den punkten. 🙂 Jag delar inte dina breda definitioner av socialism. Därmed inte sagt att jag gillar exv. chat control och ökad överstatlighet.

        Går det att göra en “bra” exit ur EU? Är det inte “the nature of the beast” att det är extremt komplicerat?

        Sverige är i någon mening en stark ekonomi – men vi är en liten ekonomi. Vår marknad är 10 miljoner människor. Resten av EU, utan oss, är över 430 miljoner. Vi behöver tillgång till deras marknader långt mycket mer än vad de behöver tillgång till vår. Detta talar för att Sverige skulle vid en “swexit” ha en ännu sämre förhandlingsposition än vad Storbritannien hade. Om du tycker att det gick dåligt för dem, utgå från att det skulle bli värre för oss.

        Det finns många fina svenska bolag som exporterar till övriga EU, men för varje produkt och tjänst som exporteras finns också utländska konkurrenter. D.v.s. det är inte så att konsumenter i andra länder “måste” köpa svenska produkter och tjänster. Att de gör det, och kan göra det, beror delvis på att Sverige ingår i den gemensamma marknaden och därför slipper olika former av handelshinder.

        • Haha, ja, jag ser sossar överallt, även bland traditionella borgerliga partier. Ett bra exempel på det är “liberalerna” som är i sin värsta identitetskris sedan länge, och som drivs av socialliberaler som uppvisar stora socialistiska tendenser.

          Men, låt oss lämna det. Jag håller med om att vi är ett litet land, men vi är inte en liten ekonomi. Vi ligger någonstans på plats 39-40 i världen om man enbart ser till BNP, men se till BNP per capita så hamnar vi runt plats 20 istället. EU är en stor marknad, men resten av världen är större. Dessutom behöver EU exportera till Sverige, ta del av vår turism och våra råvaror. Plus att Sverige är väldigt långt framme vad det gäller teknik (dock ej säkerhet). Kort sagt tror jag vi är mer konkurrenskraftiga än vad vi själva ibland inser.

          Jag håller helt med om att handelshinder ställer till det, men vi är i en position där vi kan ställa krav. Och även om vi inte ska lämna måste vi ställa mycket högre krav på EU, inte minst vad det gäller att de ska ge fan i vårt självbestämmande.

          I slutänden tror jag EU kommer kollapsa under sin egen byråkrati. Överstaten som byggs är ENORM och fylld med egna hinder för konkurrenskraft. Se på AI Act (som jag tycker är bra, men som hämmar samtliga företag inom EU i konkurrens med övriga världen). Vi håller på att drunkna under byråkratin och företag inom EU har bra mycket mer pappersarbete än företag utanför.

          Unionens intentioner att växa gör också att de rika länderna i unionen kommer få betala mer för de fattiga, som ofta dessutom är korrupta. När fler av de rika länderna inser att deras levnadsstandard kommer att sänkas på grund av expansionen så kommer fler vilja lämna. I värsta fall leder det till inbördeskrig (beroende på hur mäktig centralmakten har blivit) och i bästa fall enbart till en kaosartad exit för flera länder.

  3. Vi bör lämna EU snarast. Jag håller med om det mesta du skriver speciellt att Sverige borde försöka stärka ett nordiskt sammarbete. Tyvärr tror jag möjligheten för norden endast är en dröm eftersom nästan samtliga länder är uppslukade av EU. När det gäller NATO så tror jag inte detta gynnar sverige, jag tror däremot det gynnat sverige att vi hållit oss utanför denna pakt som i princip gär medlemmarna till en del av USA’s millitär. Sverige kunde stå på egna ben en gång i tiden, när vi fortfarande var en nation som trotts når låga befolkning kunde gära ett avtryck på världen, vi hade en fungerande industri och utbildade vår befolkning.

    • Enig med vad du säger, Sverige har verkligen haft alla möjligheter och det har sossar och kommunister gjort allt för att förstöra. Vi bör verkligen lämna EU snarast, särskilt nu när vetorätten börjar ifrågasättas. NATO håller jag också med om i princip, men i dagsläget med den situation som råder har vi nog tyvärr inget val. Hade vi återgått till våra fornstora dagar (med världens fjärde största flygvapen) hade det varit en annan sak.

Comments are closed.