Var är sparräntorna?

sparo

Bankerna överträffar nu varandra med att höja bolåneräntor. Bolåneränta som binds ett år pendlar runt 2%, och om inflationen fortsätter som den gör kommer vi nog snart se räntor på 3-4%.

Men storbankerna följer förstås inte med när det gäller inlåningsräntorna. Inte en enda av storbankerna har mer än möjligtvis 0,10% på sparkonton där du troligen måste binda pengarna.

Med andra ord utnyttjar de tillfället till att höja intäkterna och undvika kostnader. Det betyder också att om du har pengar stående på konton hos någon av de här bankerna går du med rejäl förlust med tanke på inflationen.

Nu har jag aldrig förordat att ha pengar på storbankernas vanliga sparkonton, då det alltid är en minskning av kapitalet med tanke på inflationen. Likväl tycker jag det är ett svineri som finansinspektionen borde ta tag i, om de nu hade haft något annat att göra än att kontrollera hur mycket pengar vi tar ut eller sätter in på våra konton.

Visserligen tycker jag att frihet och marknadsekonomi är högt prioriterat, så låt bankerna hålla vilka räntor de vill och se till att byta bank så fort du kan. Det finns nischbanker som ger åtminstone någon procents ränta (med insättningsgaranti). Låt inte storbankerna få låna dina pengar gratis.

För övrigt anser jag i vanlig ordning att amortering av bolån skapar frihet från den här sortens problem. Har du inga lån kan boräntan vara hur hög som helst.